مشاوره حقوقی
قوانین اجاره
با سلام و وقت بخیر خدمت شهروندان محترم شما می توانید با بیان سوالات خود در کادر ذیل و درج ایمیل و شماره تماس خود ظرف مهلت 24 ساعت پاسخ خود را از طرف وکیل پایه یک دادگستری در ایمیل خود دریافت نمایید. و چنانچه تقاضای مشاوره حضوری را دارید می توانید با شماره تلفن های 0912.2243028 - 021.22046681 - 021.22046694 تماس حاصل فرمایید.
نمونه هایی از پرسش و پاسخ :
سوال: پدر اينجانب سال 1357 به عنوان مستاجر قرارداد اجاره مغازهاي را امضا ميكند و سال 1375 فوت شدند و گواهي حصروراثت نيز دريافت كرديم؛ اما از آنجا كه مغازه مزبور بسيار قديمي است و به تعميرات نياز دارد و به موجر نيز دسترسي نيست، قصد واگذاري منافع آن را به يكي از برادرانم كه هميشه در آنجا كار ميكرده داريم تا تعميرات لازم را انجام دهد و خودش آنجا مشغول به كار شود. همه وراث بجز يكي از برادرانم با اين امر موافق هستند. ضمن اين كه چون دسترسي به موجر نداريم سالانه اجاره را به محضر مربوط ميسپاريم. حال آيا ميتوانيم دادخواست تجويز فروش منافع را عليه موجر و برادر مخالفم بدهيم و درخواست كنيم سهم او بر مبناي قيمت كارشناس رسمي به نام او سپرده شود يا حتما اين گونه سرقفليها بايد به مزايده گذاشته شود؟ آيا وراث حق تقدمي نسبت به ديگران در مزايده دارند يا خير؟
بهنام ابوالحسني، ورامين
● جواب : بله. شما ميتوانيد دادخواست مورد اشاره را تنظيم كنيد.
از طريق مزايده اقدام و مزايده به صورت حضوري برگزار ميشود و به بالاترين پيشنهاد فروخته خواهد شد و حق تقدمي هم براي وراث وجود ندارد.
سوال: اينجانب به عنوان صاحب سرقفلي مغازهاي هستم كه حدود 9 سال در آن مشغول كسب و كار بودهام. 2 سال پيش به علت ناآگاهي از جزييات قانون مالك و مستاجر اقدام به تغيير شغل در مغازه مذكور كردم و رضايت مالك فقط به صورت شفاهي اعلام شد و پس از آن تمام مبالغ اجاره توسط مالك دريافت گرديد ولي هيچگونه رسيدي كه دال بر پرداخت بها باشد از سوي وي ارائه نشد. آيا اين مساله ممكن است براي اينجانب بروز مشكل كند؟
بهروز سربازي از تهران
●جواب : شما بايد توافق شفاهي را با مالك مكتوب كنيد و بابت اجاره نيز از وي رسيد دريافت كنيد وگرنه ايشان ميتواند تخليه مورد اجاره را بخواهد.
سوال: حدود يك سال و 3 ماه پيش آپارتماني را براي سكونت به مدت يك سال اجاره دادم. حدود 3 ماه پيش يعني در تاريخ اتمام اجارهنامه از ايشان خواستم خانه را تخليه كنند و از من 20 روز مهلت گرفتند، ولي از آن روز تا به حال به بهانههاي مختلف از تخليه خانه سر باز ميزنند. ميخواستم بدانم با توجه به اين كه اجارهنامه ما محضري نيست براي تخليه خانه چه بايد بكنم؟و چه مدت زماني طول ميكشد؟
پريسا- ع از قزوين
● جواب : اگر اجارهنامه به امضاي 2 نفر شاهد رسيده باشد از طريق شوراي حل اختلاف ميتوانيد تخليه آن را بخواهيد كه حداكثر يك هفته طول ميكشد، ولي اگر شاهد يك نفر باشد بايد دادخواست تخليه ارائه كنيد كه مستلزم تشكيل جلسه رسيدگي و استماع اظهارات مستاجر است كه حداقل 6 ماه طول ميكشد.
سوال: پدر اينجانب سال 77 فوت كرده و ماتركي كه از ايشان باقي مانده هنوز تقسيم نشده است، اما يكي از خواهرانم در يك طبقه خانه پدري ساكن است و از مغازههاي پدرم بدون پرداخت هيچگونه حقوقي به ديگران استفاده ميكند. آيا ما ميتوانيم از ايشان خسارت بگيريم؟ آيا براي تعيين تكليف بايد وكيل بگيريم يا ميتوان به شوراي حل اختلاف مراجعه كنيم؟ آيا ميتوان به يكي از ورثه نمايندگي داد كه دنبال كارها باشد؟
رسولي - آمل
● جواب : پس از اخذ گواهي حصر وراثت ميتوانيد اجرتالمثل ايام تصرف را به نسبت سهم خود بخواهيد. تا 10 ميليون ريال شوراي حل اختلاف صلاحيت دارد و گرنه بايد به دادگاه مراجعه كنيد. براي تقسيم تركه نيز به شوراي حل اختلاف ميتوانيد مراجعه كنيد.
با اعطاي وكالت به يكي از ورثه نيز وي ميتواند امور اداري را شخصا انجام دهد و براي امور مربوط به دادگاه نيز بايد وكيل اختيار كنيد.
سوال: لطفا توضيح دهيد عسر و حرج به چه معناست؟
مريم - ف از قزوين
● جواب : طبق ماده 1130 قانون مدني: در صورتي كه دوام زوجيت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وي ميتواند به حاكم شرع مراجعه و تقاضاي طلاق كند. چنان كه عسر و حرج در دادگاه ثابت شود، دادگاه ميتواند زوج را اجبار به طلاق كند و در صورتي كه اجبار ميسر نباشد، زوجه به اذن حاكم شرع طلاق داده ميشود.
تبصره: عسر و حرج عبارت است از به وجود آمدن وضعيتي كه ادامه زندگي را براي زوجه با مشقت همراه كند و تحمل آن مشكل باشد و موارد ذيل در صورت احراز از سوي دادگاه صالحه از مصاديق عسر و حرج است.
ترك زندگي خانوادگي از سوي زوج حداقل به مدت 6 ماه متوالي يا 9 ماه متناوب در مدت يك سال بدون عذر موجه.
اعتياد زوج به يكي از مواد مخدر يا اعتياد به مشروبات الكلي كه بر اساس زندگي خلل وارد كند يا امتناع يا عدم امكان الزام وي به ترك آن در مدتي كه به تشخيص پزشك براي ترك اعتياد لازم بوده است. در صورتي كه زوج به تعهد خود عمل نكند يا پس از ترك، مجدد به مصرف اين موارد روي آورد، بنا به درخواست زوجه طلاق انجام خواهد شد.
- محكوميت قطعي زوج و حبس 5 سال يا بيشتر
- ضرب و شتم يا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج كه عرفا با توجه به وضعيت زوجه قابل تحمل نباشد.
- ابتلاي زوج به بيماريهاي صعبالعلاج رواني يا هر عارضه صعبالعلاج ديگري كه زندگي مشترك را مختل كند، موارد مندرج در اين ماده، مانع از آن نيست كه دادگاه در ديگر مواردي كه دادگاه عسر و حرج را احراز كند، حكم طلاق صادر نمايد.
- افترا با ترك فعل محقق نميشود و كليه مصاديق آن فعل هستند.
- افترا فقط نسبت به اشخاص حقيقي امكانپذير است و شامل اشخاص حقوقي نميشود.
- انتساب امر مجرمانه بايد صريح و واضح باشد و اگر كسي با قصد شوخي و مزاح امري جزايي را به ديگري نسبت دهد يا حرفي كه زده دوپهلو باشد و بيش از يك معني از آن به ذهن متبادر شود، عمل وي افترا نخواهد بود.
- مرتكب بايد بداند كه عمل انتسابي از طرف او جرم است، پس اگر ندارد افترا محقق نميشود.
- شرط تحقق جرم افتراي عملي اين است كه طرف مقابل از اعمال ارتكابي بدون اطلاع باشد.
- جرم افتراي عملي، قابل خدشت است.